Oto Kol Dayama veya Kolçak Bakımı Nasıl Olmalı?

04-05-2020 11:18
Oto Kol Dayama veya Kolçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Oto Kol Dayama veya Kolçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Oto kol dayama sürücülerin kolunu normalinden yüksekte durmasını sağlayarak rahat araçlarını sürme olanağı sağlamaktadır. Yorulan kol oto kol dayamanın üzerinde dinlendirilmektedir. Bu sistem gelişen teknoloji ile ilerleme kaydetmiş olup deri gibi farklı dekorlar da yapılmaya başlanmıştır.

Bu parçanın araçtaki önemi özellikle uzun yol şoförleri tarafından çok iyi bilinmektedir. Çünkü  kol zamanla yorulur ve direksiyon seviyesinden daha aşağıda durmak ister. Bu sebeple ikinci bir sağ kol gibidir.

 

 


 

Kolçak Takımının Yapılışı

Klasik olan oto kol dayama takımının montajı: Oto kol dayama genellikle 2 parça şeklinde olup malzemelerden biri demir veya çelik ayaklardır. İkincisi ise  kolçaktır. Klasik kolçakta geniş bir iç kısmı bulunmakta ve kolçak kapağı genellikle  ileriye geriye götürülebilir olmaktadır. Kolçağın alt kısmında yükseklik ayarı bulunmaktadır. Takımı oldukça çok basittir. Oto kol dayama parçasının monte ederken ilk başta ayaklarının montelenmesinden başlanır.

Alan biraz daha genişlesin ve takımı kolay olsun diye şoför koltuğu ileriye alınır. Ayrıca kolçak demirlerinden birinin şoför koltuğunun arka kısmına takılması gerekir. Kolçak takımına uygun olan araçlarda zaten kolçak için bir yer ayrılmıştır.

O yüzden kolçağın ayaklarını yerleştirmeniz zor olmaz. Sıra kolçak demirinin Araç kolçağa takılmasıyla devam eder. Kolçak demirini kolçağa taktıktan sonra kolçağın altında yer alan vida yerlerinden vidalar sabitlenir. Kolçak demiri kolçağa vidalandıktan sonra son aşamaya gelinir kolçak demiri araçtaki rayına oturtulur.

Oto Kol Dayama Sisteminin Faydaları

Vites değiştirilmek istendiğinde vitesin yerinin kolaylıkla bulunmasını sağlar. Genellikle her araç için uyumlu olup araç sahiplerinin faydalanması sağlar. Farklı tasarımlarında bulunması hem estetik hem de aracınıza uyumlu olmasını sağlar. Maliyet açısından uygun fiyatlarda bulunabilir olması ayrıca ikinci el olanağının bulunmasıyla bu parçaya sahip olabilmeniz mümkün haldedir.

Özellikle sağ kolunda sağlık sorunu bulunanlar için en büyük kurtarıcıdır. Otomatik araç kullananlar için en güzel parçadır. Çünkü  araç yol alırken kolun rahatça durabileceği bir alan sağlar. Oto kol dayama parçası şoför koltuğu ile diğer koltuk arasındaki boşlukta bulunduğu için sürücünün hareketine engel olmaz. Aynı zamanda kolçak seviyesi araç kullanan kişinin kol seviyesine göre ayarlanabilmektedir.

Kolçak Bakımı 

Araç kullanımı sırasında neredeyse en çok temas edilen parçadır.  Bakımı yüzeysel yapılacaksa araç içinde de yapılabilir. Bunun için özel kullanılabilecek temizlik malzemeleri mevcuttur. Ama Oto kolçaktaayrıntılı bir bakım yapılacaksa bu işe kolçağın  sabit olduğu yerden çıkarılmasıyla başlanır. Kolçak sökülebilir bir parça olduğu için rahatça çıkarılabilir.

Çıkarılan kolçağın  öncelikli olarak sorun çıkaran bir kısmı varsa o sorunu ortadan kaldırmaya yönelik işlemler yapılır. Sonra iş kolçağın temizlenmesine gelir temizleme için özel temizlik malzemeleri kullanılır. Hatta deri kolçaklar için bu çok önemli bir durumdur. Daha sonra parlatma işlemi de yapılarak bakım bitirilir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.